top of page

Wat is een slimme thuisbatterij & wat is een dynamisch contract?

Ik krijg vaak de vraag: 'Hoe werkt een thuisbatterij en wat is een dynamisch contract?' Dit leg ik je hieronder graag uit.


De werking van de VoltMotion thuisbatterij oftewel ESS (Energy Storage System)

De batterijen slaan het overschot aan zonne-energie op en leveren deze energie ’s nachts weer aan je terug (of op momenten wanneer de zon even niet schijnt). Met andere woorden: op momenten wanneer er een energie tekort is.

De grafiek hieronder geeft een zonnige dag weer. Op een bewolkte dag, met name in de winter, zal het opgeslagen overschot / zonne-energie een stuk lager liggen. Wanneer het overschot lager is dan de tekorten, moet je (helaas) nog steeds energie uit het stroomnet gebruiken.

Naast je thuisbatterij installeer je ook een energiemeter in je meterkast, deze plaats je net achter je hoofdschakelaar, zoals te zien is in de afbeelding hieronder. Deze energiemeter geeft door aan de thuisbatterij wanneer er stroom het net in wordt terug geleverd of wanneer er stroom uit het net wordt verbruikt. In tijden van een overschot laadt de batterij zich op en in tijden van tekorten ontlaadt de batterij zich. In principe wil de thuisbatterij dus altijd 0kW op de energiemeter zien.

Dynamisch contract (Dyn ESS)

Een dynamisch energiecontract kun je afsluiten in plaats van een vast- of variabel energiecontract. Anders dan bij een vast contract waarbij de prijs per kWh voor een bepaalde periode vast staat, verandert de prijs bij een dynamisch contract per uur.


De prijs dat voor een bepaald uur geldt, is de prijs die je betaald wanneer je dat uur energie verbruikt uit het stroomnet. Echter, dit is ook de prijs die jij ontvangt wanneer je energie terug levert aan het stroomnet. De uur prijzen voor de komende 48 uur zijn altijd online of op de app van je energieleverancier in te zien.

Zoals je in de afbeelding ziet tussen 11:00 en 16:00, kan het soms voorkomen dat de marktprijs negatief wordt. Dit komt vooral voor op een zomerse dag wanneer er te veel zonne-energie in het stroomnet wordt gevoerd. Op deze momenten stimuleert de stroomnetbeheerder mensen met een dynamisch contract om energie af te nemen. Dit doet de netbeheerder door een negatieve prijs in te stellen. Dit betekent dus dat je geld krijgt wanneer je op dat moment energie verbruikt.

De VoltMotion thuisbatterij maakt gebruik van deze fluctuerende prijzen. Naast dat de thuisbatterij als ESS (energy storage system) functioneert, koopt en verkoopt de thuisbatterij stroom aan het net op de economisch meest gunstige momenten.


Voorbeeld:

De batterij koopt om 13:00 (zie afbeelding) 10 kWh voor een negatieve prijs van €0,07 per kWh en verkoopt om 20:00 10 kWh voor €0,12 per kWh. Zo verdient hij bij het inkopen (afnemen) €0,70 cent en verdient hij bij de verkoop (terugleveren) €1,20.

Maar hoe weet de thuisbatterij nu wanneer hij jouw energie kan verkopen of inkopen zonder dat je zelf met een lege batterij komt te zitten wanneer je energie nodig hebt?

De VoltMotion thuisbatterij heeft ongeveer 30 dagen nodig om jouw verbruik te leren kennen. Samen met de geïnstalleerde energiemeter kan hij een inschatting maken van jouw verbruik voor de volgende dag, waarbij er ook rekening gehouden wordt met de weersvoorspelling. Op deze manier weet hij wat de verwachting zal zijn van je zonne-energie opbrengst. Samen met deze gegevens en de dynamische energieprijzen voor de komende 48 uur maakt de VoltMotion thuisbatterij een planning wanneer hij je overschot aan energie kan verkopen of energie moet inkopen.


Heb je nu nog meer vragen? Stel deze dan hieronder en ik antwoord zo snel als ik kan.

163 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


Kun je dit systeem gebruiken bij elke omvormer

Like
Replying to

Bedankt voor de interesse! Bedoelt u hierbij de batterij omvormer? Of bedoelt u of het victron systeem te gebruiken is bij elke PV omvormer?

Like
bottom of page